In deze tijd is natuurlijk niets als voorheen. Toch is er bij Theater Twee Hondjes altijd wat te doen achter de schermen. Waar houd jij je als technicus op dit moment mee bezig?
“Op dit moment proberen we zoveel mogelijk onderhoud te doen aan de technische installaties en apparatuur. Dit betekent niet dat we slechts een lamp vervangen, maar dat we voor een reparatie ook lassen, slijpen, verven en zelfs houtbewerken. Er komt dus veel meer bij kijken dan alleen het vervangen van een lamp. Tussen al het onderhoud en de regelmatige livestreams door houd ik mij ook bezig met het schrijven van het Arbo plan, waarvan de RI&E (risico-inventarisatie en evaluatie) een belangrijk onderdeel is. Als technicus speel je namelijk een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid binnen het theater. Een ware duizendpoot, als ik het zo mag zeggen.”

Onder ‘normale’ (niet-corona) omstandigheden draai je ruim 70 voorstellingen per jaar. Hoe gaat het er dan achter de schermen aan toe?
Voorafgaand aan een voorstelling word ik door het gezelschap gebeld om een planning te maken. Dit gebeurt meestal twee weken voor de speeldatum. Tijdens dit telefoongesprek wordt samen met het gezelschap de technische lijst tot in het kleinste detail besproken. Zo kan er gekeken worden of alle technische wensen van het gezelschap haalbaar zijn en wat we alvast kunnen voorbereiden. Deze bespreking is essentieel, niet alleen een vlekkeloos verloop van de voorstelling, maar ook om ervoor te zorgen dat alles op een veilig manier gebeurt.”

Let there be light
“Op de dag van de voorstelling ontvangen we vaak eerst de technicus, voordat de artiesten arriveren. Met de technicus nemen we de laatste versie van het lichtplan, het decor en het geluid opnieuw door. Het lichtplan van het gezelschap wordt op de dag van de voorstelling ingetekend op het lichtplan van het theater. Dit betekent dat de spots in het theater op de juiste plek worden ingehangen, de lichtrichting wordt bijgesteld en bijvoorbeeld de kleuren van de filters worden ingesteld. Meestal gaat één van ons de zaalbrug op om het licht op de juiste plek te hangen, zodat de andere vanaf het podium eventueel correcties kan doorgeven. Terwijl het lichtplan wordt opgehangen, wordt zes meter lager op het podium het decor opgebouwd en het geluid aangesloten op de regie. Nadat het licht is gesteld, gaan we het licht programmeren. Licht wordt gepatched met de lichttafel van het theater of van het gezelschap zelf. Als alle overbodige spullen van het toneel zijn verwijderd, is het tijd voor de laatste test. Licht... check... geluid... check. Tijd om de artiesten, die vaak in de middag arriveren, hartelijk te verwelkomen en zich thuis te laten voelen ons gezellige theater.”

Laatste check
Op een lege maag kun je geen voorstelling draaien. Daarom eten we vaak samen met het gezelschap. Dit is misschien een van de leukste momenten op de dag. Je zit gezellig met elkaar aan tafel, hoort allerlei verhalen en leert zo het gezelschap beter kennen. Een betere voorbereiding van de voorstelling is er niet. Na de laatste soundcheck maken we nog een keer het podium schoon. Ook de stoelen worden niet vergeten. Ondertussen staan de bezoekers al vol verwachting voor de deur. Mijn collega’s van de kassa en de horeca en de zaalvrijwilligers zijn ondertussen ook gearriveerd en zijn klaar voor de avond. De directeur wenst de artiesten een fijne voorstelling en neemt vervolgens plaats in de zaal. Normaal gesproken - niet in coronatijd - start een voorstelling om kwart over acht. Een kwartier voor aanvang staat alles klaar en gaan de deuren open.” De voorstelling kan beginnen.